נוירו עיצוב והקשר המדעי בין עיצוב להגשמה והתפתחות אישית

המחקר הנוירו עיצובי התחיל אי שם בתחילת שנות ב70 בשם "נוירו-ארכיטקטורה". ג'ונאס סאלק, הרופא היהודי-אמריקאי שיצר את חיסון הפוליו, היה הראשון שחווה את המרחבים המושפעים מרגשות (ועשה עם זה משהו). הוא הבין שהוא נעשה יותר יצירתי ומלא השראה בכל פעם שביקר בבזיליקת פרנציסקוס הקדוש מאסיזי, איטליה. בהשראת העניין הוא חבר לאדריכל לואיס קאהן והם החלו בפרוייקט שכולו תערובת של אמנות ומדע.. Neuroarchitecture היא גישה עיצובית עתידנית לשיפור היחסים הבריאותיים והחברתיים של התושבים. זהו כלי חיוני עם מרכיבי בנייה, תכנון ועיצוב המועילים לנפש ולבריאות האדם.

הנוירו עיצוב בשמו הנוכחי הוא תחום צומח וחדש יחסית המיישם תובנות ממדעי המוח כדי לסייע ביצירת עיצובים בעלי השפעה על התגובות, הרגשות, התחושות והיעילות שלנו. תובנות אלה יכולות להגיע משני מקורות עיקריים:

המקור השיווקי

בעלי מותגים גדולים, רשתות האופנה והשיווק מבצעים יותר ויותר מחקרים נוירו עיצוביים משלהם כאשר הם רוצים להעריך עיצוב כזה או אחר. אם מותג חושב לרענן את הנראות של החברה או עיצוב האריזה הם עשויים לבדוק מספר וריאציות של עיצוב על הצרכנים כדי להעריך לאיזה עיצוב יש את הפוטנציאל הגבוה יותר.

מחקר שיווקי כרוך, בדרך כלל, בשאילת שאלות, כמו למשל: "איזה מהעיצובים הבאים אתה הכי אוהב ומדוע?"

איפה זה יכול להתפספס?

מחקרים פסיכולוגים אקדמיים הוכיחו שיש לנו יכולת מוגבלת להבין באופן מודע מה הסיבה שאנחנו אוהבים או סולדים מעיצוב או אובייקט מסויים. רוב העבודה שהמוח שלנו עושה כשהוא מעבד את התמונה שהוא רואה נעשית בכלל בתת המודע.

מכירים את המצב שבו תנועה פתאומית בזווית העיין מבהילה אותנו? אז זו אחת מהרגישויות התורשתיות שלנו להגנה מפני טורפים, אבל יש לנו רגישויות נוספות כמו לדוגמא, כשאנחנו שופטים תמונה או עיצוב ומחליטים בבמהירות רבה האם הם נוחים או לא נעימים. הרשמים הראשונים והתת מודעים הם אלה שמטים את המחשבות והפעולות שלנו הנוגעות לעיצוב זה.

קשה להסתמך רק על השאלונים המודעים כי לא רק שאנחנו לא מודעים לסוגים השונים של הטיות תת מודעות, אלא שאנחנו גם לא מודעים לכך שאנחנו לא מודעים ולעיתים קרובות אנחנו מונעים מהצורך להיות עקביים והגיוניים מול עצמנו ומול אחרים ולשלוט בתגובות שלנו. במקום פשוט לומר 'אני לא יודע למה הייתה לי את התגובה הזו לעיצוב הזה', או 'אין לי מושג מדוע בחרתי את המוצר המסוים הזה בהשוואה לאף אחד מהמתחרים', אנחנו עושים מה שפסיכולוגים מכנים '. להתבלבל ': אנו ממציאים להתנהגותנו הסבר שנשמע סביר.

המקור המדעי

מחקרים אקדמים שנעשו על מערכת הראייה האנושית ופסיכולוגיית הראייה, הכוללים בדיקות כמו אילו אזורים בתחום הראייה שלנו רגישים יותר ולאילו אלמנטים עיצוביים הם רגישים וטכנולוגיות שממפות את התגובות הגופניות והמוחיות מול אלמנט עיצובי כזה או אחר. המחקר הנוירו עיצובי מסייע למעצב ליצור מרחבים יותר יעילים ובעלי השפעה עמוקה יותר.

שיטות המחקר הנוירו עיצובי משוכללות מאד. חלקן מודדות באופן ישיר את מוח האדם כאשר הוא צופה באובייקט מסויים, באמצעות סורקי fMRI או כובעים עם חיישני EGG. חלקן משתמשות במצלמות מעקב אחרי העיניים כדי לבדוק איפה בדיוק אנחנו מסתכלים וחלקן עושות שימוש בטכניקה הנקראת Facial Action Coding שמוציאה מידע על התגובות הרגשיות שלנו באמצעות מדידת שינויים רגעיים בשרירי הפנים שלנו (כמו למשל הבעות הפנים של הרגש שלנו)

הכוח של טכניקות כגון מעקב אחר עיניים, קידוד פעולות פנים ובדיקת תגובה מרומזת, הוא שכולן יכולות להתבצע באופן מקוון, באמצעות מצלמות רשת ומחשבים ביתיים או טאבלטים. הדור החדש של טכניקות הבדיקה מאפשר לבדוק מאות צרכנים בעלות נמוכה בהרבה מלהביא אנשים למעבדה לצורך סריקת מוח.

נוירו עיצוב לא נועד להחליף את היצירתיות, ההשראה או הרוח של מעצבים אנושיים. זה פשוט כלי טכני חדש שמסייע להגביר את האינטואיציה שלהם לגבי תגובות הצרכנים לעיצוב שלהם ויכול להרחיב את הכישורים האינטואיטיבים שלהם ולשפר את עבודתם, ממש כמו שפוטושופ מרחיב את כישורי הציור שלהם

המחקר והתובנות של הנוירו עיצוב משמשים כיום מגוון רחב של תעשיות ובסוגים רבים של עיצוב על מנת להתייעל ולשפר ביצועים. אתרים, אריזות, עיצוב מוצרים וסמלי לוגו נמצאים בין התחומים הרבים שמרוויחים מהנוירו עיצוב.

איך אנחנו יכולים להרוויח מהנוירו עיצוב ולשפר את חיינו? מבלי להיות מדענים, אנשי שיווק או מעצבים?

איך אנחנו יכולים לעשות שימוש בנוירו עיצוב, לחקור וללמוד איך עיצוב, תמונה, אובייקט או כל דבר אחר בסביבה שלנו משפיע עלינו? ולמה בכלל שנרצה לעשות את זה?

אז ככה, אם יש לכם איזשהו צורך או רצון לשינוי, התובנות האלה יכולות לשנות לכם את החיים.

כשמדע, תודעה ועיצוב נפגשים כדי לשנות לנו את החיים

DYL הוא שם חדש לכלי שמשמש אותנו כבר שנים רבות, בין אם אנחנו מודעים לכך ובין אם לא. אם נתמקד לרגע באיך אנחנו מרגישים בנוכחות צבע מסויים, סגנון עיצובי, יצירת אומנות או חנות ממתקים אנחנו נוכל לשים לב לתחושות שמתעוררות בגוף, אלה שיוצרות תגובה מיידית וכמעט בלתי מודעת ולשנות את הסביבה וההתמקדות שלנו כדי לגרום לנו לפעול או להרגיש אחרת. כיוון שהנוירו עיצוב בא לידי ביטוי בטכניקות לתכנון, עיצוב וארגון המרחב, הוא נגיש עבורינו ואפשר לעשות בו שימוש כדי לייעל ולשפר את איכות החיים וליצור שינויים משמעותיים באורח החיים בסיוע הבית הפרטי שלנו.

 

שלכם, אסנת

מקורות:

/theconstructor.org/architecture/what-is-neuroarchitecture/

/martech.zone/what-is-neuro-design/

/www.archdaily.com/982248/neuroarchitecture-how-your-brain-responds-to-different-spaces

לשיחת היכרות ללא עלות השאירו פרטים:

אסנת מתתיא | עיצוב טיפולי |נייד: 052-8797060 | דוא"ל: osnat.omd@gmail.com 

תמונה של אסנת מתתיא
אסנת מתתיא

אסנת מתתיא, מעצבת ומאמנת הוליסטית לשינוי הרגלים והתפתחות אישית.
מייסדת שיטת ReHoming, מרצה על נוירו עיצוב והקשר בין עיצוב למוח האנושי ומעבירה סדנאות חוויתיות לשינוי שמתחיל מהבית הפנימי והחיצוני שלנו.

פוסטים נוספים..